Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem z pomidorów malinowych i bazylii

Czasem wystarczy zajrzeć do lodówki i znaleźć kilka składników, które w połączeniu ze sobą stworzą całkiem niezły przysmak. Możecie nim poczęstować gości w sobotni wieczór biesiadując przy stole. Zapraszam na pyszne placuszki, które przygotujecie zaledwie w kilkanaście minut.

Placuszki warzywne 1

Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Łatwe

Składniki (placuszki):

  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Garść kukurydzy konserwowej
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • Świeży rozmaryn
  • Mielony kminek

Składniki (dip):

  • 3 pomidory „malinówki”
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • Kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Krok 1 (dip):
Pomidory obrać ze skórki, wydrążyć miąższ i pestki, wrzucamy do blendera, dodajemy zgnieciony czosnek, cukier, sól, pieprz, ocet oraz bazylię i blendujemy.

Krok 2:
Cukinię i marchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy posiekaną drobno cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy kukurydzę, jajko, musztardę, parmezan oraz bułkę tartą i mąkę. Całość doprawiamy rozmarynem, solą, pieprzem i kminkiem.

Krok 3:
Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i zmniejszamy ogień do połowy skali, masę nakładamy łyżką i gładzimy aby zrobiły się płaskie, smażymy z obu stron aż nabiorą złotego koloru, następnie wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z wcześniej przygotowanym dipem z pomidorów i bazylii.

Pamiętajmy, aby po nałożeniu masy na gorący tłuszcz nie próbować przesuwać placuszków do momentu aż składniki się dobrze połączą pod wpływem temperatury ponieważ ulegną zniszczeniu.

,
23 comments on “Chrupiące placuszki warzywne z parmezanem i dipem z pomidorów malinowych i bazylii
  1. Nie jest tak, że masz nadwagę bo jesz za dużo? Masz nadwagę bo jesz za mało? To prawda! Jesz za mało substancji
    odżywczych potrzebnych dla organizmu. Teraz masz szansę uzyskać idealną figurę i cieszyć się nią tak długo jak zachcesz.
    Zyskasz piękną sylwetkę,doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując świetny program, który jest dla każdego (idealnafigura.com/gberes).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>