Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami

Tym razem coś dla tych, którzy zamiast ociekających tłuszczem mięs wolą grillować warzywne steki. Bakłażan to bardzo fajna propozycja na grilla. Można go przygotować na wiele różnych sposobów.

Bakłażan 1

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozarelli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży tymianek
  • Świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:
Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody na 2 minuty.

Krok 2:
Zioła i czosnek bardzo drobno siekamy lub ugniatamy w moździerzu z oliwą, solą i pieprzem.

Krok 3:
Bakłażana wyciągamy z wrzątku i nacieramy dokładnie oliwą z ziołami, następnie kładziemy na ruszt i pieczemy po kilka minut z każdej strony tak aby był lekko zarumieniony.

Krok 4:
Upieczonego bakłażana przekładamy plastrami mozarelli i pomidora. Podajemy z pieczywem lub spożywamy solo.

 

Zamiast blanszować bakłażana we wrzątku można go wrzucić na 5 minut do parownika.  Chodzi o to, aby bakłażan pochłonął niewielką ilość wody i zrobił się lekko miękki zanim wrzucimy go na ruszt.

,,
2 comments on “Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>