Pełnoziarniste ciabatty zapiekane z anchois w sosie chrzanowo-pomidorowym i mozarellą

Wieczorne zachcianki często skłaniają mnie do coraz bardziej odważnych kompozycji smakowych. Jeśli lubicie anchois proponuję skorzystać z tego przepisu, to naprawdę ciekawie i dobrze smakuje.

Pełnoziarniste ciabatty zapiekane z anchois w sosie chrzanowo

Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 pełnoziarniste ciabatty
  • 30 g anchois w oleju
  • 1 kulka mozarelli
  • Kilka cebulek perłowych
  • Świeży koper
  • 1 ząbek czosnku
  • ½  szklanki zmiksowanych pomidorków bez skórki
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Czarny, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:
Ciabatty przekrawamy na poł i skrapiamy oliwa z oliwek.

Krok 2:
Do miseczki wlewamy zmiksowane pomidory, dodajemy bardzo drobno posiekane anchois, czosnek, chrzan, pieprz oraz posiekany koper. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3:
Na ciabattach układamy plastry mozarelli, które smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy cebulki perłowe i wkładamy do piekarnika 180 st.C/12 min.

Po wyjęciu możemy posypać świeżo startym parmezanem.

,
3 comments on “Pełnoziarniste ciabatty zapiekane z anchois w sosie chrzanowo-pomidorowym i mozarellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>