Wegetariańskie naleśniki z warzywami i chili

Naleśniki mają w sobie ogromny potencjał jeśli chodzi sam farsz. Jest tutaj tysiące możliwości, dzięki którym możemy umilić sobie wieczór przygotowując słodkie nadzienie, lub cieszyć się za dnia kiedy to wkładając do niego wytrawny farsz możemy podać je na obiad.
Zapraszam na prawdziwą, naleśnikową ucztę na ostro.

 

Składniki (ciasto naleśnikowe):

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • 30 g roztopionego masła

Składniki (farsz):

  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • ½ bakłażana
  • 1 marchewka
  • Papryczka chili
  • Kilka liści świeżej bazylii
  • 100 g tartej mozarelli
  • Sok z limonki
  • Oliwa do smażenia
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 (naleśniki):
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąką, wodę, mleko cukier i sól, a na końcu roztopione masło i ubijamy do uzyskania gęstej, płynnej konsystencji. Smażymy naleśniki „na blado” ponieważ będą jeszcze raz przesmażane.

Krok 2 (farsz):
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie ok 2 minuty, następnie dodajemy skrojone w kostkę: paprykę, bakłażana, chili i marchewkę oraz poszarpane liście świeżej bazylii, całość skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dusimy ok. 12-15 minut na małym ogniu.

Krok 3:
Naleśniki smarujemy cienką warstwą farszu, posypujemy startą mozarellą, zwijamy w rulon i smażymy na oliwie po pół minuty z każdej strony.

Proponuję  nie dusić zbyt długo warzyw, aby pozostały lekko chrupiące.

,,
3 comments on “Wegetariańskie naleśniki z warzywami i chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>