Węgierski bigos a’la Gola

Zapach rozłożył swe sidła w odległości 20 m od kuchni a smak rozmywał obraz przed oczami. Cóż tu dużo mówić – po prostu węgiersko – paprykowo – pomidorowo – kiełbasiana uczta i niemały wysiłek żony dbającej o męża wracającego po ciężkim dniu do domu.

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 4 duże papryki w różnych kolorach
  • 2 laski kiełbasy (nie tłustej)
  • 2 duże cebule
  • 4 soczyste pomidory
  • 2 małe cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cukinię (nie obieramy ze skórki) i dusimy 10 minut. W tym samym czasie kroimy w kostkę kiełbasę i wrzucamy na patelnię bez tłuszczu (pamiętajmy że kiełbasa ma w sobie wystarczającą ilość tłuszczu), smażymy na większym ogniu do momentu aż się treściwie przysmaży, wtedy do kiełbasy dodajemy pokrojoną w półkrążki cebulę i dusimy na małym ogniu ok. 5-7 minut, następnie do kiełbasy i cebuli dodajemy paprykę słodką w proszku i mieszamy do jednolitego zabarwienia. Tak przygotowaną zaprawę z kiełbasy, cebuli i proszkowej papryki wrzucamy do podduszonej cukinii. W tym samym czasie wrzucamy również do naszego garnka skrojoną w grubą kostkę świeżą paprykę oraz pomidory obrane wcześniej ze skórki i pokrojone na dość duże kawałki.
Do całości dodajemy posiekany czosnek oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Tak przygotowany gar stawiamy na średnim ogniu i dusimy ok. 20-25 minut.
Gotowe danie posypujemy świeżą dymką lub szczypiorkiem.
Zjedz z chlebkiem i zapij dobrym piwkiem ;-)


,,
One comment on “Węgierski bigos a’la Gola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>