Caprese czyli „barwy włoskiej flagi”

Biorąc pod uwagę kolory składników, możemy zbudować coś na wzór włoskiej flagi, ale nie o to nam tutaj chodzi. To ma być lekkie, wieczorne zaatakowanie naszego zmysłu smakowego.  Proponuję wówczas, gdy mamy ochotę na coś treściwego jeśli chodzi o smak , lecz prostego jeśli chodzi o samo przygotowanie czy złożoność pod kątem składników, bo danie to charakteryzuje się prostotą zarówno w przygotowaniu jak i w robieniu zakupów.
Naprawdę szybko i pysznie. No i oczywiście nie może zabraknąć dobrego, białego, wytrawnego winka.

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 2 małe serki mozarella
  • 2 miękkie i soczyste pomidory
  • świeża bazylia
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • oregano (opcjonalnie)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Ser mozarella i pomidory kroimy w plastry i przekładamy przemiennie.
Świeżą bazylię siekamy drobno i posypujemy po plastrach sera i pomidora.
Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, wyciskamy cytrynę i dodajemy szczyptę oregano.
Sosem polewamy przygotowaną sałatkę i posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do tego proponuję świeżą bagietkę z lekkim zanurzeniem w maśle.


,,
One comment on “Caprese czyli „barwy włoskiej flagi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>