Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną

To już ostatni dzwonek na młodą kapustę, lada moment i już nie będzie tak miękka i aksamitna. Jest doskonałym dodatkiem do młodych ziemniaczków polanych roztopionym masłem i posypanych świeżym zsiekanym koprem oraz tradycyjnego kotleta schabowego. Smak dzieciństwa, od lat nieustannie na moim stole, wciąż dostarcza niezłych wrażeń smakowych.

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna (opcjonalnie ocet)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy masło, kapustę szatkujemy i wrzucamy na masło oraz dodajemy sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu 30 minut. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, szklimy na maśle i dodajemy do uduszonej kapusty. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek  oraz śmietanę i dusimy ok. 10 minut. Na koniec wyciskamy sok z cytryny i wlewamy stopniowo do kapusty próbując co jakiś czas, aby kapusta w rezultacie nie była zbyt kwaśna.

 

 

,
2 comments on “Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną
  1. Dzięki za przypomnienie tego przepisu. Moja babcia zamiast soku z cytryny dodawała pół małej łyżeczki musztardy. Smak był wtedy nie tylko kwaśny ale z dodatkową goryczką gorczycy. Spróbujcie. Polecam. Tylko dodawajcie po troszeczku, bo każda musztarda inna i łatwo zepsuć danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>