Cebuły z boczkiem, śmietaną i orzechami włoskimi na podłożu z koziego sera

Porcja dla 1 osoby

Składniki: 

  • 1 cebula
  • 1 bułka grahamka
  • 1 plaster boczku
  • 1 łyżka siekanych orzechów włoskich
  • 2 plastry koziego sera
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ½ szklanki mleka
  • 30 ml wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Boczek kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (nie dajemy wcześniej na patelnię tłuszczu ponieważ wykorzystujemy ten, który wytopi  nam się z boczku w trakcie smażenia). Cebulę obieramy, kroimy na pół, dalej na półplasterki o średniej grubości. Wrzucamy cebulę do podsmażonego i zrumienionego boczku, wszystko smażymy na większym ogniu pół minuty, następnie zmniejszamy ogień do połowy skali, podlewamy małą ilością wody oraz przykrywamy i dusimy ok. 10 min. W tym czasie przygotowujemy bułkę  grahamkę poprzez odcięcie nożem dolnej części bułki oraz wydrążenie miękkiej części ze środka (najlepiej robi się to małą łyżeczką). Na dnie bułki umieszczamy plastry koziego sera tak aby częściowo wystawały na zewnątrz. Tak przygotowaną grahamkę zamaczamy z zewnątrz w mleku ale nie za długo aby nie zrobiła się bardzo mokra i rozmiękczona. Uduszoną cebulę z boczkiem zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę lekko mieszając oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowany farsz przekładamy do bułki, kładąc go na kozim serze. Po przełożeniu farszu posypujemy z wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi i wkładamy do pieca na 15 minut. Zapiekać w temperaturze 160 stopni C.

Po wyciągnięciu dekorujemy natką pietruszki.

Do powyższej potrawy proponuję małe co nieco w postaci białego, półwytrawnego wina.

 

 

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>